A szoptatás nem várhat * Stillen kann nicht warten

Megosztó téma a szoptatás tudom. Főleg, ha az otthonunkon kívüli helyszínen kerül rá sor. Szerintem a szoptatás nem csak fontos, de nem is várhat.

Stillen ist ein teilende Thema, ich weiß. Meistens, wenn diese Situation unterwegs kommt. Meine Meinung nach, Stillen ist nicht nur relevant, sondern kann auch nicht warten.

Ez utóbbi alatt pedig azt értem, hogy ha a kicsi baba jelzi, hogy hami-idő van, akkor mihamarabb adni kell neki akárhol is vagyunk éppen. A kicsi nem tud még külömbséget tenni, hogy hol vagyunk. Neki csak egy számít, méghozzá hogy éhes és MOST AZONNAL. Éhes is, anya is ott van… és egyszerüen nem érti, hogy miért nem kapja meg a cicit. Ő még nem fogja fel, hogy várnia kéne!

Unter das letzte meine ich, wenn das Baby sich meldet, wegen Essen-Zeit, dann soll sie es auch bekommen baldmöglichst wo immer wir gerade sind. Das Kleine kann noch kein Unterschied finden wo wir uns befinden. Für sie zählt nur eins, und zwar dass sie Hunger hat und zwar JETZT SOFORT. Hunger ist da, Mama ist da… und sie kann einfach nicht verstehen, warum denn sie die Brust nicht bekommt. Sie Versteht noch kein Warten!

DE minden anyának megkell ezzel a szituációval barátkoznia. Maga a szoptatás sem olyan egyszerű, nem még azt mások előtt… Van akinek nehezebben és van akinek könnyebben megy  nyilvános helyen szoptatni. Mindenesetre ezt kéne a világ legtermészetesebb dolgának tekinteni! Ezen kívül ez az egyik legegészségesebb mind az anyának és a babának.

ABER Jede Mama muss selber mit diesen Situationen befreunden. Das Stillen ist auch nicht so einfach, nicht sogar das vor Anderen… Für Manche geht schwieriger und für Manche leichter Stillen in der Öffentlichkeit. Immerhin es sollte man die normalste Sache der Welt akzeptieren! Außerdem das ist eine der Gesundeste für die Mama und für das Baby.

Ha valakinek kellemetlen, feszengéssel jár, akkor inkább ne erőltesse, nehogy a baba-mama kapcsolat rovására menjen. A babák ugyanis megérzik, ha az anyukájuk nyugtalan. Viszont ha az anyukát csak az tartja vissza a lakáson kívüli szoptatástól, hogy esetleg mások megszólják, nem tetszésüket nyilvánítják ki, akkor ehez a legjobb tanácsom, hogy egyszerüen nem kell ezzel foglalkozni. Máshogy nem megy! Csak egy számít: ő és a babája! Én azt vallom, hogy ha zavar valakit, hogy akár a parkban egy padon ülve szoptatok, akkor ö ne nézzen oda.

Falls es ist ungemütlich, Verlegenheit vorkommt, dann soll sie es am besten nicht zwingen, nicht dass der Mama-Baby-Beziehung kaputt geht. Babys merken, wenn seine Mamas besorgt sind. Dennoch wenn die Mama nur das stört, was die anderen dazu sagen oder meinen, dann dafür meine beste Ratschlag ist, dass sie soll es einfach nicht annehmen. Anderes geht es nicht! Eins zählt: sie und ihr Baby! Ich meine, wenn jemandem stört, dass ich sogar in ein Park auf ein Bank sitzend stille, dann sie soll es nicht anschauen.

Természetesen a nyilvános szoptatáson nem azt kell érteni, hogy kiteszem a cicimet az emberek szeme elé. Én is próbálom minnél diszkrétebben megoldani és feltünésmentesen végrehajtani. Először is próbálok egy megfelelő, védettebb helyet keresni, például egy próbafülkét egy üzletben, vagy az autónkat, ha a közelében vagyunk. Viszont, ha nem volt más mód rá, akkor leültem a legközelebbi padra is szoptatni. A jó időben még egy pokrócra is lefeküdtem egy parkban, vagy épp a strandon amikor ott voltunk. Télen sajnos nehezebb helyzetben vagyunk a hideg miatt. Ekkor maradnak a próbafülkék, vagy a bevásárló üzletek padjai… Egy hotelben reggeli során az asztalnál is szoptattam. Egyszerűen úgy jött ki a lépés, hogy pont akkor lett ő is éhes és más nem nyugtatta meg, és én meg nem akartam azzal húzni az időt, hogy a szobánkba menjünk.

Natürlich unter öffentlich Stillen versteht man nicht das, dass ich mein Brust einfach raus packe. Ich probiere es auch diskreter so wie möglich lösen und nicht auffällig durchführen. Alle erst probiere ich ein entsprechende, geschützte Platz finden, zum Beispiel ein Umkleidekabine in ein Geschäft, oder unsere Auto, wenn wir in der Nähe sind. Anderenfalls, wenn es gab kein andere Möglichkeit, dann habe ich mich auf den nächste Bank hingesetzt zum stillen. In das gute Wetter habe ich mich noch auf eine Decke auf dem Boden hingelegt, oder auf dem Strand wenn wir gerade dort waren. Im Winter ist es viel mehr schwieriger hinzukriegen wegen der Kälte.  Nun bleiben die Umkleidekabine, oder die Bänke in Einkaufszentren… In ein Hotel wahrend Frühstück habe ich auch gestillt. Einfach so ist der Schritt vorgekommen, dass sie auch genau dann hunger hatte und anderes könnte sie nicht beruhigen, und ich wollte auch kein Zeit mehr ziehen, damit wir noch in unseren Zimmer gehen.

A szoptatás az egyik legtermészetesebb és meghittebb dolog a világon, ami az anya és gyermeke között létrejöhet. Hálás vagyok, hogy eddig sikerült viszonylag problémamentesen átélnem. Már azt érzem, hogy hiányozni fog, amikor vége lesz…

Das Stillen ist eine der natürlichsten und intimen Sache der Welt, was zwischen ein Mama und ihr Baby entstehen kann. Ich bin sehr dankbar, weil ich es bisher relativ ohne Probleme erleben dürfte. Ich fühle schon, dass es mir fehlen wird, wenn es vorbei ist…

Bitte folge und like uns * Kérlek kövess és Like-olj minket:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.